Visby (Zweden)

geplaatst in: 2024, Toerisme | 0

Visby (DuitsWisby) is de grootste stad op het Zweedse Oostzee-eiland Gotland en de hoofdstad van de provincie Gotlands län, die het gehele eiland beslaat. De hanzestad telt 24.942 inwoners (31-12-2020), heeft een oppervlakte van 1208 hectare en is een van de veertien Zweedse werelderfgoederen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Visby is hoofdzakelijk bekend door de grotendeels intacte, uit de 13e eeuw stammende 3,4 km lange stadsmuur (ringmuren) rondom het oude gedeelte van de stad. Ook zijn er veel middeleeuwse gebouwen (meer dan 200) te vinden. De stadsindeling stamt nog uit de middeleeuwen. Er waren toen 17 middeleeuwse kerken in Visby, waarvan de meeste tot ruïnes zijn vervallen. Eén is nog intact.

Visby is een van de best bewaarde en meest complete van de hanzesteden. De stadsmuur met de poorten Norderport, Österport, Söderport en Skansport en de 13e-eeuwse torens zijn nog nagenoeg intact. De ruïnes van een dozijn middeleeuwse kerken zijn een testament van het rijke verleden, alsook het middeleeuwse stratenplan en de overblijfselen van meer dan 200 opslaghuizen en handelaarshuizen uit deze periode.

De televisieserie Pippi Langkous naar het boek van Astrid Lindgren is in Visby opgenomen.Ten zuiden van de stad is er een pretpark waar de originele villa Kakelbont staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.