CZESTOCHOWA

geplaatst in: 2023, Toerisme | 0

Bedevaartscomplex van Czestochowa ook wel “Jasna Gora” (De Verlichte Berg) genoemd. De betekenis van Czestochow als bedevaartsoord begint op het ogenblik dat in 1382 een klooster wordt gesticht. In 1384 wordt door hertog Wladyslaw van Opole aan het klooster een icoon geschonken met de afbeelding van Maria met het kindje Jezus.De oorsprong van het icoon is met legendes omgeven. Tijdens het beleg van 1430 werd het icoon voor de ogen van de monniken uit het altaar gerukt. Toen de Hussieten het wilden meenemen werd het schilderij op hout, hoe verder het van het altaar werd verwijderd, steeds zwaarder. Om het toch verder te kunnen vervoeren werd het icoon met sabels bewerkt en viel bloedend in drie stukken uiteen. Uiteindelijk werden ook de stukken, hoe verder van het altaar verwijderd steeds zwaarder, hetgeen de overvallers met verbijstering op de vlucht joeg. Het paneel werd gerestaureerd en ter herinnering aan de overval van 1430 liet men op de linkerwang van Maria een litteken zitten. Het wonder van de Zwarte Madonna trekt jaarijks meer dan 6 miljoen bedevaarders naar Czestochowa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.