TROMSO

geplaatst in: 2023, Cruise Noorwegen - Noordkaap | 0

Tromsø (Samisch: Romsa) is de hoofdplaats van de provincie (in het Noors fylke) Troms og Finnmark in het noorden van Noorwegen. De stad heeft al sinds de 19de eeuw de bijnaam Parijs van het Noorden. Tromsø heeft een centrumfunctie voor Noord-Noorwegen. De stad is zetel voor Halogaland lagmannsrett, het gerechtshof voor de twee noordelijke fylker, Troms og Finnmark en Nordland.

De stad ligt nagenoeg op 70° noorderbreedte, wat overeenkomt met de geografische breedte van Alaska en Siberië. Ze ligt ten noorden van de  poolcirkel, waardoor tussen eind mei en half juli de middernachtzon is te zien. Van eind november tot half januari heeft de stad te maken met de poolnacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.