MOLDE

geplaatst in: 2023, Cruise Noorwegen - Noordkaap | 0

Molde is de hoofdstad van de Noorse provincie More og Romsdal. De gemeente telde 26.822 inwoners in januari 2017. Het is tevens de zetel van de bisschop van Møre. In 2020 werd Molde uitgebreid met de vroegere gemeenten Midsund en Nesset.

De plaatsen Hovdenakken, Hielset, Robekk en Torhaug maken deel uit van de gemeente.

Molde is gelegen tegen een beschutte helling aan de Romsdalfjord. Molde is ook wel bekend als ‘Rozenstad’. Deze naam dankt Molde aan de vele rozentuinen die er te vinden zijn. Daarnaast is Molde ook bekend van de panoramische uitzichten over de met sneeuw beklede bergtoppen aan de zuidelijke kant van de fjord.

De naam Molde is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van het Oudnoorse woord moldar, wat een meervoudsvorm is van rijke of vruchtbare grond. Het gemeentewapen toont een walvis die haringen in een ton jaagt. Deze afbeelding symboliseert de oorspronkelijke bron van inkomsten van de stad, export van vis en hout. In Molde werd geen walvisvangst bedreven, maar de walvis staat in Molde volgens de overlevering bekend als de brenger van vissen. Hij zou de vissen de fjorden in gedreven hebben.

In Molde kan men het Romsdal Museum bezoeken. Dit openluchtmuseum, gevestigd in oude gebouwen uit 1912, is een van grootste en uitvoerigste volksmusea van Noorwegen. Vanuit grote delen van de stad is de Domkerk van Molde zichtbaar. De omgeving van Molde is een van de mooiste gebieden in Noorwegen. Varden (407 meter boven zeeniveau) is een uitzichtspunt direct boven Molde met mooie uitzichten over de stad en over de fjord met de eilanden. Van hieruit heb je ook een goed zicht op de 222 bergtoppen, die gedeeltelijk zijn bedekt met sneeuw. Op heldere dagen is het zelfs mogelijk het vissersdorp Ona te zien en het water van Hustadvika.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.