Zylinderhaus – Bernkastel-Kues

geplaatst in: 2022, Toerisme | 0

Het Museum voor Historische Technologie is niet alleen een museum van classic cars, maar biedt ook een uitgebreid inzicht in de wereld van de goederen uit die tijd. Bij het betreden van het gebouw beginnen de bezoekers een reis door de tijd naar een vervlogen tijdperk. In een winkelstraat zijn veel oude winkels gevestigd, die onvermijdelijk een aantal nostalgische gevoelens oproepen. Te zien zijn een historische apotheek, een typische “winkel op de hoek”, een fotowinkel, een speelgoedwinkel, een café van de jaren ’50 met een tabakwinkel, een rijschool, een hedendaags ARAL pompstation en een elektro-winkel. De complete ingang van deze winkel is een nabouw van het voormalige bedrijf Dümmler uit Wittlich – de ingangsdeur origineel en werd 1:1 in het “Zylinderhaus” ingebouwd.

Op 5.000 m² museumruimte vinden bezoekers meer dan 100 prachtig geënsceneerde vintage en klassieke auto’s uit de Duitse productie. Het oudste voertuig van de collectie is een DIXI DA 1 uit het bouwjaar 1928. Het Eisenacher-bedrijf DIXI werd een jaar later overgenomen door BMW en produceerde vervolgens tot het einde van de oorlog op deze locatie. Museumdirecteur Martin van Stek is vooral trots op een BMW 321, gebouwd in 1945 met een Russisch naamplaatje in het motorcompartiment. In dit laatste oorlogsjaar waren er vrijwel geen voertuigen uit Duitse fabrieken. De BMW Eisenach-fabriek had de oorlog met slechts geringe schade en magazijnen overleefd, dus kon hij daar in oktober 1945 worden geproduceerd. De voertuigen gingen hoofdzakelijk naar de Russische generaals.

Het merk DKW is sterk vertegenwoordigd in het “Zylinderhaus”, dus wordt bijna het volledige modelassortiment getoond: een DKW F1 Roadster uit 1931 tot de laatste tweetakt DKW F 102 uit het jaar 1966. Ook staan er zeldene voertuigen zoals de DKW Monza uit 1958.

Een zeldzaam stuk is de Audi 225 luxe Cabriolet met een mooie carrosserie. Van deze auto uit 1935 zijn wereldwijd slechts 6 stuks bekend. Tijdens het “Concours d’Elegance” in Schwetzingen, een schoonheidswedstrijd voor autoklassiekers, won dit voertuig in 2017 de prijs “Auto van het Jaar”.

Met de Horch 930 V toont het “Zylinderhaus” een topproduct van de Auto Union uit de jaren 30. Om als limousine op zijn minst gelijkwaardig aan Mercedes-Benz te noemen, reed de latere Franse president Charles de Gaulle tot 1959 met een dergelijke auto.

Borgward-voertuigen zijn een ander aandachtspunt in het “Zylinderhaus”. Bezoekers kunnen een indrukwekkende verscheidenheid aan modellen bewonderen met de merken Goliath, Hansa en Lloyd. Natuurlijk ontbreekt ook de beroemde Borgward Isabella – zowel als een coupe en als cabriolet – in het museum niet.

Voor alle liefhebbers van tweewielers is er op een aparte verdieping met uitgebreide collectie motorfietsen, bromfietsen en fietsen uit verschillende decennia. Tot het einde van de jaren 50, het belangrijkste transportmiddel, zijn er van 200 Duitse fietsmerken in het verleden nog maar een klein aantal overgebleven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.