Cochem

geplaatst in: 2021, Toerisme | 0

Cochem (vroeger ook Kochem) is een stadje aan de Moezel in Duitsland. Het ligt in de deelstaat Rijnland-Palts. Het is de Kreisstadt van de Landkreis Cochem-Zell. De stad is een toeristisch plaatsje dat gedomineerd wordt door het bergslot.

De burcht van Cochem werd in de 12e en 13e eeuw gebouwd en diende als bescherming van de stad en de Moezel. Eeuwenlang was Cochem een stad in het prins-aartsbisdom Trier. De stad Trier zelf ligt stroomopwaarts aan de Moezel. Tijdens de Negenjarige Oorlog vernielden de Franse troepen van Lodewijk XIV de stad Cochem en de burcht (1689). De heropbouw nadien verliep moeizaam. Een eeuw later, met de Vrede van Bazel kwam Cochem met de hele Moezelstreek onder Frans revolutionair bestuur. Napoleon heeft er in 1801 zijn intrek genomen gedurende de oorlog met de Duitse landen.

Na het Congres van Wenen (1815) kwam de stad Cochem in de Pruisische Rijnprovincie terecht. De burcht werd in 1868 door de Berlijnse Kommerzienrat Ravené gerestaureerd en als zomerverblijf gebruikt. Nu is deze eigendom van de stad.

De mosterdmolen in Cochem (en museum) is één van de oudste mosterdmolens van Europa. Deze historische Senfmühle kun je het hele jaar door bezoeken in het mooie Cochem. Een leuke bezienswaardigheid in Cochem is de historische mosterdmolen en het mosterd museum. Hier kun je zien hoe de mosterd op ambachtelijke wijze gemaakt De oude historische mosterdmolen wordt dus tot één van de oudste mosterdmolens van Europa gerekend. De precieze ouderdom is niet belend maar de geschiednis van de mosterdmolen gaat terug tot in de 18e eeuw. Rond 1931 werd de molen in België gerestaureerd en weer in gebruik genomen. Na jaren is de mostermolen naar Nederland gegaan. In 1993 is het gebruik van de molen stopgezet. In 1997 kon mosterdmolenaar Wolfgang Steffens het historische monument kopen. De molen verkeerde in een zeer slechte staat van onderhoud. De nieuwe eigenaar heeft vervolgens zeer veel tijd en moeite geïnvesteerd om de mosterdmolen weer helemaal te restaureren en in een werkbare staat te krijgen. In 1999 kwam de mosterdmolen weer in bedrijf. Echter nog niet in Cochem maar in Birgel in de Vulkaaneifel. In mei 2001 is de molen verhuisd naar zijn huidige locatie in Cochem. Bij de Mosel-brug is nu de historische Senfmühle en mosterdmuseum volop in gebruik en wordt er weer naar oud recept mosterd gemaakt. Sinds 2009 heeft molenaar Wolfgang Steffens naast deze mosterdmolen in Cochem ook in Keulen op de Holzmarkt een mosterdmuseum waar mosterd wordt gemaakt. Uiteraard kun je ook diverse mosterdsoorten proeven en mosterd kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.