Brockscheid en Wallenborn

geplaatst in: 2021, Toerisme | 0

De Eifeler Glockengiesserei in het plaatsje Brockscheid, ongeveer 11 kilometer ten zuiden van Daun, is een leuke bezienswaardigheid voor wie alles wil weten over het maken van klokken. De klokkengieterij is een bekende bezienswaardigheid in de (Vulkaan) Eifel en wordt door veel toeristen bezocht. De Eifeler Glockengiesserei is een familiebedrijf dat al sinds 1620 in de “klokkengieterij” zit. In de begindagen hadden ze geen vaste werkplaats maar trokken ze van plaats tot plaats waar de klokken gemaakt moesten worden. Vroeger in oorlogstijden waren ze ook gewilde vakmensen want een klokkengieterij kon immers ook prima kanonnen maken. Dat gebeurt heden ten dage natuurlijk niet meer.Behalve het maken van grote bronzen klokken worden er ook kleinere klokken gemaakt. Ook kunnen er bij de Eifeler Glockengiesserei bronzen kunstwerken op bestelling worden gemaakt. Bij een bezoek aan de Eifeler Glockengiesserei krijgt u een rondleiding die ongeveer een half uur duurt. Tijdens de rondleiding zal worden uitgelegd hoe alles werkt in een klokkengieterij en hoe de mooie grote bronzen klokken tot stand komen. U ziet de daadwerkelijke werkvloer en de werkzaamheden die er worden verricht. Op heden zijn er nog 5 klokkengieterijen in Duitsland.

De koudwatergeiser van Wallenborn

Voor een mooi natuurfenomeen als een geiser hoeven we niet helemaal naar bijvoorbeeld IJsland af te reizen. In het plaatsje Wallenborn ligt de gelijknamige koudwatergeiser, in de volksmond ook wel “der Brubbel” genoemd. In 1933 werd deze bron, der Wallenborn, in gebruik genomen ten behoeve van de produktie van mineraalwater. Op een diepte van bijna 40 meter deed zich een eruptie voor waarbij een mengsel van water, kooldioxide en zand naar boven werd gespoten. Daarna is de bron sterk in verval geraakt en pas in 1975 en 1983 is deze gerestaureerd. In 2001 vond een herbouw plaats naar de staat zoals we de geiser vandaag kennen. De schacht van de bron werd smaller gemaakt zodat de geiser wat spectaculairder werd. Om de 35 minuten start de eruptie met een prachtige waterzuil tot wel 4 meter hoog. Daarna blijft het water nog ongeveer 5 minuten “naborrelen”. Vervolgens gaat de bron weer 30 minuten in rust en daarna begint het weer van voor af aan. Der Wallenborn, de koudwatergeiser, is erg leuk om mee te nemen bij een bezoek in de omgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.