Gaverland (kapel en beeweg)

geplaatst in: 2020, Varia | 0

Volgens de legende werd na de vondst van een miraculeus Mariabeeld onder een linde in 1511, ter plaatse een eerste bidhuis opgericht. Dat werd verschillende malen vervangen, tot in 1862 de huidige kapel naar een ontwerp van priester-architect Clarysse werd opgetrokken in neogotische stijl. Door de aangroei van het aantal bedevaarders werd in 1870 de kapel een laatste maal uitgebreid.

Prinsen, heiligen, kerkvorsten zijn in Gaverland op bedevaart geweest. Volgens de legende heeft Alexander Farnese, een Italiaanse veldheer in dienst van Spanje, een bedevaart naar Gaverland ondernomen om er de zegen van de hemelse Moeder af te smeken voor het beleg van Antwerpen. Dit tafereel, beeldhouwwerk van De Vos uit Gent, wordt uitgebeeld boven de ingang van de kapel.

Op het authentiek 18e-eeuws historisch Spaans orgel worden jaarlijks orgelconcerten gegeven. Vooral tijdens de maand mei komen talrijke bedevaarders naar de kapel en de beeweg van Gaverland.

De kapel en de woning van de kapelbewaarster zijn sinds 2003 beschermd als monument.

De Nieuwe beeweg werd aangelegd in 1968. Pastoor Sabot was hiervoor de drijvende kracht.

De 15 staties werden ontworpen en gebeeldhouwd in witte steen, door beeldhouwer/beeldend kunstenaar Gerard Thienpont. Hij werkte zes jaar aan deze beelden.

De wandelaar ziet achtereenvolgens; de vijf blijde geheimen, de vijf droevige geheimen en tenslotte de vijf glorievolle geheimen.

WEETJE: De beeweg wordt ook de ommegang van de Heilige Rozenkrans genoemd. De Rozenkrans (paternoster) is een gebedssnoer dat wordt gebruikt voor het rozenkransgebed. Dit bestaat uit 150 maal (15 x 10) het Wees Gegroet, afgewisseld, na ieder ‘tientje’, met een Onze Vader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.